19 Ocak 2016 Salı

Zeytinyağlı pırasa

En yaygın sebzelerden biri olan pırasa, kış aylarında sofralarımızın vazgeçilmez yemeklerinden biridir. C vitamini açısından zengindir. Sindirimi kolaylaştırır ve iyi bir idrar sökücüdür. Böbrek taşı ve kumların düşmesine yardımcı olur. Yüksek oranda lif içerir, kabızlığı giderir. Daha bir çok faydası bulunan pırasanın tam mevsimi gelmişken bir tarif vermeden geçemezdik. En güzel hazırlanış şekillerinden biri olan zeytinyağlı pırasa tarifini paylaşmak istedik. Kolay gelsin..

zeytinyağlı pırasa

Zeytinyağlı pırasa malzemeleri
  • 1 kg. pırasa
  • 1 soğan
  • 2 havuç
  • 1 çorba kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 kahve fincanı pirinç
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
Zeytinyağlı pırasa hazırlanışı
  • İnce ince doğranmış veya  rendelenmiş kuru soğanı bir tencereye alalım.
  • 1 kaşık zeytinyağında rengi dönünceye kadar sürekli karıştırarak hafifçe pembeleştirelim. 
  • Soyup yıkadığımız havucu ince halkalar halinde doğrayarak soğana ekleyelim.
  • Biraz çevirip kavurduktan sonra içine pırasayı da ilave edelim. 
  • Pırasa hafif ölür gibi olduğunda şekeri, tuzu ekleyelim.
  • Pirinci ayıklayıp bol suda yıkayalım. 
  • Tencerenin dibine yapışmaması için pirinci en üste ilave edelim.
  • Son olarak bir bardak su ile yarım bardak zeytinyağını da tencereye alarak 20-25 dakika pişirelim. 
  • Arzuya göre biraz daha fazla pirinç ekleyebilirsiniz.
  • Bazı yörelerde zeytinyağlı pırasayı da salçalı pişiriyorlar, denemek isterseniz yemeğe 1 çorba kaşığı salça ilave edebilirsiniz. 
Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder