5 Ocak 2016 Salı

Höşmerim tarifi

Bazı yemeklerin ve tatlıların bir hikayesi vardır. İşte höşmerim de onlardan biri. Rivayete göre askere giden evin erkeği uzun yıllar vatani görevini yaptıktan sonra huzurla ve sevinçle evine döner. Fadime hanım canından çok sevdiği hayat arkadaşını birden karşısında görünce çok sevinir. Nasıl sevinmesin? Yıllardır yolunu gözlediği yiğidine kavuşmuştur. Kısa bir sohbetten sonra Fadime hanım yiğidine bir sofra kurmaya karar verir. Fakat evde, hazırda sunabileceği bir yiyecek yoktur. Ne yapsam acaba diye düşünürken süzekte asılı taze peynir gözüne ilişir. Fadime hanım peynirden bir şey hazırlamaya karar verir. Taze peyniri hafif ateşte  pişirmeye başlar. İçine yumurta sarısı, şeker ve irmik ( un ) katarak pişirir. Fadime hanım tencereye bakar, mis gibi kokuyor göze de güzel gözüküyor yaptığından memnun olur. Acaba yiğidi beğenecek mi ? Yaptığını yiğidine sunar ve biraz yemesini bekledikten sonra merakla '' Hoş mu erim, hoş mu erim ? '' diye sorar. Kocası memnuniyetle '' Hoş, hoş '' diyerek Fadime hanımı taktir eder. Balıkesir ' in bu meşhur tatlısının hikayesi dilden dile, kulaktan kulağa anlatıla anlatıla höşmerim adını almıştır.
Höşmerim nasıl yapılır anlatmadan bu güzel hikayesini sizlerle paylaşmak istedim. Şimdi höşmerim yapılışına geçelim.

höşmerim

Höşmerim malzemeleri
  • 500 gram tuzsuz taze peynir ( yağlı ) veya lor peyniri
  • 2 yumurta sarısı
  • 1 su bardağı un
  • 15 gram tereyağı
  • 750 gram toz şeker
Üzeri için
  • İri çekilmiş ceviz içi veya Hindistan cevizi
Höşmerim hazırlanışı

Peynire yumurta sarısını ekleyip tahta kaşıkla karıştırın. Karışımı bir tencereye alıp tereyağını ilave edin. Azar azar un ekleyip, tahta kaşıkla karıştırarak pişirin. Koyu kıvama geldiğinde şekeri ekleyip karıştırarak 10 dakika daha pişirin. Höşmerimi servis tabağına alın. İri çekilmiş ceviz içi ya da Hindistan cevizi ile süsleyip servis yapın. Afiyet olsun..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder