9 Aralık 2015 Çarşamba

Güveçte mantar

Mantarı genellikle sebze yemeklerinde kullanırız. Sağlığımıza pek çok faydası bulunan gıdalar arasında bulunan mantar, yemeklere de ayrıca lezzet katar. D vitamini açısından zengin olan mantar ayrıca bakır, çinko, selenyum, potasyum ve fosfor gibi kritik görevleri olan mineraller açısından iyi bir kaynaktır. Mantarın faydaları tartışılmaz. Ancak mantar konusunda dikkat etmemiz gereken bazı noktalar var. Mantar hakkında bilginiz olsa dahi doğadan topladığınız yabani mantarlar ciddi zehirlenmelere yol açabilir. Özellikle bahar ve yaz aylarında mantar zehirlenmesi haberlerini basında çokça görüyoruz. Bazı mantarlar birbirine çok benzemelerine rağmen kimi yenebilir, kimi zehirli olabiliyor, Bunlara çok dikkat etmeliyiz. Marketten mantar alırken de dikkat etmemiz gerekir. Dışı çizilmemiş, lekesiz ve kararmamış olanları tercih etmeliyiz. Tarım Bakanlığı' nın onay verdiği sertifikası bulunan mantarlardan satın alın. Şimdi bu gün için hazırladığımız güveçte mantar tarifine geçmek istiyorum. Herkese sağlık ve afiyet diliyorum..


güveçte mantar 

Güveçte mantar malzemeleri

  • Yarım kg. mantar
  • 2 adet çarliston biber
  • 2 adet küçük boy domates
  • 1 diş sarımsak
  • Yarım tatlı kaşığı salça
  • 3-4 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet orta boy soğan
  • Tuz
  • Karabiber
Güveçte mantar nasıl yapılır

Mantarları kağıt peçete ile silin. Tavaya sıvı yağı aktarıp, piyazlık doğranmış soğanı ve küçük küçük kesilmiş bir diş sarımsağı hafifçe sararana dek kavuralım. Mantarları ikiye veya dörde keselim. ( Mantarlar küçükse tavaya bütün olarak alalım. )Mantarları bıraktıkları suyu çekene kadar kavuralım. Çarliston biberlerinin çekirdek yataklarını çıkarıp, küçük doğrayalım. Tavaya aktaralım. Domatesi küp şeklinde doğrayıp, ilave edelim. Bir kaç kez çevirip tuzunu ve karabiberini ayarlayalım. Ateşten alıp güveç kaplarına dolduralım. Orta ısılı fırına sürelim. 15 dakika pişirerek servis yapalım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder