17 Eylül 2015 Perşembe

Zeytinyağlı patlıcan dolması tarifi

zeytinyağlı patlıcan dolması


Zeytinyağlı patlıcan dolması malzemeleri
  • 1kg patlıcan
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 2 su bardağı pirinç
  • 3 adet soğan
  • 3 adet domates
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 kahve fincanı dolmalık fıstık
  • 1 kahve fincanı kuşüzümü
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı yenibahar
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 demet nane
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım demet dereotu
  • 10 adet kiraz domates
  • 1 tatlı kaşığı köri
  • Tuz
Zeytinyağlı patlıcan dolması nasıl yapılır

  • Patlıcanları ortadan ikiye kesip içlerini çıkarın. Birkaç yerinden kürdanla delip yıkayın ve süzün. İçlerini hafifçe tuzlayıp 5-10 dakika bekletin. 
  • Pirinci yıkayıp süzün.
  •  Soğanları soyup kıyın.
  • Domatesleri soyup rendeleyin.
  • Yeşillikleri ayıklayıp saplarını ayırın ve yaprak kısımlarını kıyın. 
  • Baharatı bir kapta harmanlayın.
  • Kuşüzümlerini bir kapta yumuşaması için bekletin.
  • Soğanları zeytinyağında kavurun. Pirinci ekleyip kavurmaya devam edin. Domates, iki bardak ılık su, tuz ve şekeri ekleyip karıştırarak pişirin.
  • Ateşten alıp fıstık, kuşüzümü, baharat ve yeşillikleri ilave edip ılınmaya bırakın. 
  • Patlıcanların içini pirinçli harçla doldurun.
  • Kiraz domatesleri patlıcanların üst kısımlarını örtecek şekilde yerleştirin.
  • Geniş ve tabanı düz bir tencereye yeşilliklerin sap kısımlarıyla döşeyin. Dolmaları dizin.
  • Bir bardak sıcak su ve bir tatlı kaşığı köriyi karıştırıp tencerenin kenarından dökün. 
  • Dolmaların üzerine porselen bir tabak yerleştirin. Orta hararetli ocakta 25-30 dakika pişirin. 
  • Maydanoz yapraklarıyla süsleyip ılık yada soğuk servis yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder