![]() |
zeytinyağlı patlıcan dolması |
Zeytinyağlı patlıcan dolması malzemeleri
- 1kg patlıcan
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 2 su bardağı pirinç
- 3 adet soğan
- 3 adet domates
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 kahve fincanı dolmalık fıstık
- 1 kahve fincanı kuşüzümü
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı yenibahar
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 demet nane
- Yarım demet maydanoz
- Yarım demet dereotu
- 10 adet kiraz domates
- 1 tatlı kaşığı köri
- Tuz
Zeytinyağlı patlıcan dolması nasıl yapılır
- Patlıcanları ortadan ikiye kesip içlerini çıkarın. Birkaç yerinden kürdanla delip yıkayın ve süzün. İçlerini hafifçe tuzlayıp 5-10 dakika bekletin.
- Pirinci yıkayıp süzün.
- Soğanları soyup kıyın.
- Domatesleri soyup rendeleyin.
- Yeşillikleri ayıklayıp saplarını ayırın ve yaprak kısımlarını kıyın.
- Baharatı bir kapta harmanlayın.
- Kuşüzümlerini bir kapta yumuşaması için bekletin.
- Soğanları zeytinyağında kavurun. Pirinci ekleyip kavurmaya devam edin. Domates, iki bardak ılık su, tuz ve şekeri ekleyip karıştırarak pişirin.
- Ateşten alıp fıstık, kuşüzümü, baharat ve yeşillikleri ilave edip ılınmaya bırakın.
- Patlıcanların içini pirinçli harçla doldurun.
- Kiraz domatesleri patlıcanların üst kısımlarını örtecek şekilde yerleştirin.
- Geniş ve tabanı düz bir tencereye yeşilliklerin sap kısımlarıyla döşeyin. Dolmaları dizin.
- Bir bardak sıcak su ve bir tatlı kaşığı köriyi karıştırıp tencerenin kenarından dökün.
- Dolmaların üzerine porselen bir tabak yerleştirin. Orta hararetli ocakta 25-30 dakika pişirin.
- Maydanoz yapraklarıyla süsleyip ılık yada soğuk servis yapın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder