23 Ekim 2015 Cuma

Saray aşuresi

İslamiyete göre Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem, '' Aşure Ayı '' olarak kabul edilir. Muharrem ' in onuncu günü ise Aşure Günü olarak kutlanır. Aşure Günü, Müslümanlıkta bir çok açıdan önem taşımasının yanında, bu bereket yemeği başka dinlerde ve kültürlerde de farklı anlamlara sahip.  Bolluğu, bereketi, paylaşımı çağrıştıran geleneksel bir tatlımız olan aşure, hepimizin sevdiği, ikram edilince hayır diyemeyeceğimiz popüler bir tatlıdır. Ana maddesi buğday olan aşure, tahıllı tatlıların en kıdemlisidir. Ayrıca helva gibi kutsal ve törensel bir anlam taşır. Aşure yapmasını çoğumuz biliriz ama bir de bizim vereceğimiz saray aşuresi tarifini deneyip, lezzetini tüm sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz.

Saray aşuresi malzemeleri
  • 1 su bardağı aşurelik buğday
    saray aşuresi
     
  • Tarım su bardağı kuru fasulye
  • Yarım su bardağı nohut
  • 10 su bardağı su
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 150 gram kuru incir
  • 100 gram kuru kayısı
  • 100 gram tatlı badem
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 100 gram kuru üzüm
  • 50 gram kuş üzümü
  • 50 gram dolmalık fıstık
  • 2 çorba kaşığı nişasta
  • 4 çorba kaşığı gül suyu
Süslemek için
  • Nar taneleri
  • Fındık
  • Kuş üzümü
  • Badem
  • Antep fıstığı
Saray aşuresi nasıl yapılır

Buğday, kuru fasulye ve nohudu geceden ayrı kaplarda ıslatın. Ertesi gün buğdayı, suyuyla birlikte geniş bir tencereye alın. Üzerine suyu ekleyip yumuşayıncaya kadar orta ateşte ara sıra karıştırarak pişirin. Nohut ve kuru fasulyeyi ayrı ayrı haşlayın. Kuru incir ve kuru kayısıları küp doğrayıp ılık suda yumuşatın. Bademleri sıcak suda 2-3 dakika kaynatıp, kabuklarını soyun. Buğdaylar çatlamaya başladığında, içinden bir kepçe alıp, robotta macun haline gelinceye kadar çekin. Daha sonra karıştırarak tencereye ekleyin. Tuzu ilave edin. Nohut, kuru fasulye ve toz şekeri aşureye ekleyin. Ara ara karıştırarak 15 dakika pişirin. Kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm, kuş üzümü, badem ve dolmalık fıstıkları ekleyin. 10 dakika daha pişirin. Nişastayı gül suyu ile açtıktan sonra aşureye ekleyip, bir iki taşım kaynatın. Ocaktan alıp 25-30 dakika dinlendirdikten sonra kaselere paylaştırın. Üzerini nar taneleri, fındık, kuş üzümü, badem, Antep fıstığı ile süsleyerek servis yapın. Afiyet olsun..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder