15 Ekim 2015 Perşembe

Erzincan ketesi

Kete, Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz yöresel mutfağına has bir çeşit hamur işidir. Özellikle Kars ilinde günlük gıda tüketiminde önemli bir yer tutar. Kete ilk olarak bu bölgeden çıkmış daha sonra diğer bölgelere yayılmıştır. Yapılan bölgelere göre farklılıklar göstermektedir. Biz bugünkü tarifimizde Erzincan ketesi yapılışını anlatacağız.

 Erzincan ketesi malzemeleri

    - 1 komposto kasesi margarin veya tereyağı
    - 2 su bardağı süt
    - 1 çorba kaşığı tepeleme kuru maya
    - 4 su bardağı un
    - Yarım çay bardağı ılık su
    - 1 tatlı kaşığı toz şeker
    - 1 tatlı kaşığı tuz
    - 1 adet yumurtanın sarısı

İçi için

    - 1 paket margarin
    - 6 su bardağı un
    - 2 çorba kaşığı toz şeker
 
       

Erzincan ketesi yapılışı

Öncelikle yarım çay bardağı ılık suda kuru mayayı ve 1 tatlı kaşığı toz şekeri eritin. Margarin, süt, un, tuz ve eritilmiş kuru mayayla çok sert olmayan bir hamur tutun. Hazırladığınız hamurun üzerini örtüp, 1 saat dinlendirin. Hamuru 12 parçaya bölün. Bezeleri yuvarlayıp, oklavayla açın. Hamurun iki ucunu ortaya katlayın. Diğer yandan içini hazırlamak için 1 paket margarinle 6 su bardağı unu kavurun. 2 çorba kaşığı toz şekeri katıp, karıştırın. Hazırladığınız harcı katladığınız hamurların ortasına yayıp, katlayın. Elle bastırıp, hamuru açın. Rulo yapın. Kendi etrafına dolayın. Üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürün ve 200 dereceli fırında üzerleri kızarana dek pişirin. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder