Konya ve Karaman yöresine ait bir et yemeği olan calla, başka yörelerde değişik şekillerde pişirilmektedir. Calla yemeği tarifini Konya ' lı bir arkadaşımdan almıştım. Değişik bir lezzet olan calla yemeğini günümüzde çoğu kişi bilmediğini öğrenince buradan paylaşmak istedim. Unutulmaya yüz tutmuş, eskisi kadar artık yapılmayan, genç nesil tarafından pek bilinmeyen yemek tariflerinizi bizimle paylaşırsanız blogumuzda yayınlar, o muhteşem lezzetlerin herkes tarafından öğrenilmesine vesile olabilirsiniz. İlginize şimdiden teşekkür ederiz..
![]() |
calla yemeği |
Calla yemeği malzemeleri
- 1,5 kilo iri parçalanmış kemikli kuzu yada koyun eti ( eğe kemiği önerilir )
- 2 adet orta boy soğan
- 15-20 adet sarı veya gök erik ( kuru olan herhangi bir cins erkte kullanabilirsiniz )
- 50 gram sade yağ ( tereyağı da kullanabilirsiniz )
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber
- 6-8 su bardağı sıcak su
Calla yemeği hazırlanışı
Kuru erik kullanacaksanız ılık suda 30 dakika kadar bekletip yumuşatın. Taze turfanda eriği ise sadece yıkayın ve 1-2 yerinden yarın. Kemikli etleri yıkayıp süzün. Böylece etlerin kemik kırıklarını temizlemiş olacaksınız. Yemeklik çok ince doğradığınız soğanları, yağı ve eti orta boy bir tencereye koyup orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Sık sık karıştırarak, et suyunu bırakıp tekrar çekinceye kadar, 7-8 dakika kavurun. Etler suyunu çekmeye başlayınca tuz ve karabiberi ekleyin. Üzerine erikleri aktarın, 6-8 su bardağı sıcak suyu ve şekeri ekleyip ocağın altını iyice kısın. ( Ocağın ateşi mum alevi kadar zayıf olmalı) Yemeği, et iyice yumuşayıncaya kadar, en az 1- 1,5 saat pişirin. Etler pişerken arada sırada karıştırarak kontrol edin. Ocaktan alıp sıcak sıcak servise sunun. İsterseniz bu yemeğe 1 yemek kaşığı domates salçası da ekleyebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder