18 Eylül 2015 Cuma

Cevizli baklava

Ramazan ayının, bayramların,  davetlerin ve düğünlerin kısacası  özel her günün olmazsa olmaz tatlısıdır baklava. Yapımı zor olsa da asla vazgeçilmez bir tatlıdır. Yemelere doyamadığımız baklavanın  çok çeşitleri vardır. Evet sevgili blog takipçilerim, bende bu gün sizlere bu leziz tatlının nefis çeşitlerinden biri olan cevizli baklava tarifini hazırladım.Ağız tadıyla, ülkece mutlu bayramlar geçirmek dileğiyle...
cevizli baklava

Cevizli baklava malzemeleri
  • 5 su bardağı un
  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 3 çorba kaşığı sirke
  • 1 paket kabartma tozu
  • Yarım çay bardağı su
  • 1 fiske tuz
  • 1 çay bardağı süt
Açmak için
  • Buğday nişastası
İç harcı için
  • Ceviz
Üzeri için
  • 200 gram tereyağı
Şerbeti için
  • 1 kg toz şeker
  • 4 su bardağı su
  • Yarım limon
Cevizli baklava hazırlanışı

Unu karıştırma kabına alıyoruz. Tuzunu ve kabartma tozunu döküyoruz. Ortasını havuz gibi açıyoruz. Havuza yumurtaları kırıyoruz. Sıvıyağı, sütü ve sirkeyi döküyoruz. Ortadan başlayarak hamuru yoğurmaya başlıyoruz. Hazırladığımız hamuru yuvarlıyoruz ve  kalın bir fitil haline getiriyoruz.. Fitili önce 3 eşit parçaya bölüyoruz. Bu 3 hamurdan da 17 şer dilim hamur kesiyoruz. Bu hamurları da üzerine nişasta serperek tatlı tabağı büyüklüğünde açıyoruz. Üç tane 17 kat baklava hamurunu açıp üst üstte koyuyoruz. Üçünü de tekrar tepsi büyüklüğünde açıyoruz. İlk 17 katlı hamuru yağladığımız tepsiye yerleştiriyoruz.Üzerine öğüttüğümüz cevizin yarısını serpiyoruz. İkinci 17 katlı hamuru da üzerine yerleştiriyoruz. Kalan cevizi üzerine serpiyoruz. Son parça 17 katlı hamuru da parçalanmamış tarafı üste gelecek şekilde yerleştiriyoruz. Kenarlarını bıçak yardımıyla, dikkatli bir şekilde içeri doğru itiyoruz. Cevizli baklavamızı dilimliyoruz. Üzerine eritilmiş olan tereyağını gezdirerek döküyoruz. 5 dakika yağını çekmesi için bekletiyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik  fırında pişiriyoruz. 20 dakika sonra fırının derecesini 190 'a çıkarıyoruz. Nar gibi kızarana kadar pişiriyoruz.Şerbet malzemelerini kaynatıyoruz ve soğutuyoruz.Soğumuş şerbeti sıcak baklavaya döküyoruz ve şerbeti çekince servis ediyoruz.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder